Berichten zoeken

Theater en Dans

Hoog boven het publiek, zweven 8 grote bollen langzaam in het zicht. Aangedreven door kleine ventilatoren rond hun omtrek, die een wervelend geluid als een stijve wind veroorzaken, bewegen deze met behulp van kunstmatige intelligentie.

acculturation

Elk maakt zijn eigen beslissingen over waar het gaat op basis van informatie die zij ontvangt van infraroodcamera’s. Zij kunnen ervoor kiezen om samen te clusteren, op te staan ​​in intimiderende vorming, of uit te trekken solo om een ​​mens in hun omgeving te onderzoeken. Ze zijn zowel serene en dreigende – in deze grote Victoriaanse omgeving laten ze je denken aan de eerste ontmoeting met vreemdelingen.

Deze bollen zijn collectief bekend als ‘Zoological’, en zijn de oprichting van Random International – het experimentele kunstcollectief dat ons ‘Rain Room’ bij de Barbican heeft gebracht. U kunt wandelen onder deze alarmerende observerende voorwerpen en hen ervaren als een indrukwekkende indruk gedurende de dag, maar op vrijdag en zaterdagavond neemt een dansprestatie van Wayne McGregor over tot opwindend effect.

 

Het LAB Utrecht

McGregor en Random hebben een lange geschiedenis van samenwerking – vanaf 2008 met de kantelbare spiegelinstallatie ‘Audience’ in het Royal Opera House. Hier dansen 15 dansers in kleine zwarte broekjes en trainers, elk met een plus- of minusteken, op hun torso, met een ebben en vloeiend in de ruimte naar een pulserende electronica soundtrack dankzij Warp Records. Ze komen samen in paren, trio’s of kleine groepen en reageren op de choreografie. Van deze zware touwtjes onderscheidt u deze robuuste fysiek.

Vijf Royal Balletdansers zijn hier samen met Wayne McGregor – Ed Watson en een terugkerende Mara Galeazzi creëren een opvallende centrale duet, Galeazzi borstend met een strijderhouding. En altijd worden ze waargenomen door de bollen, die hun eigen dans boven hen opnemen. De dansers pauzeren en kijk soms op deze nieuwsgierige voorwerpen, alsof ze door hen verwonderd zijn, maar anders is er weinig verband tussen deze twee elementen. Niettemin is er een potentie in hun naast elkaar gelegen positie; De krachtige energie van McGregor’s dansers verbetert hoe ‘levend’ de vreemde vormen boven hen lijken en de dreigende aanwezigheid van de sferen maakt deze zware, krachtige dansers lusteloos kwetsbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *